„JAWOR U ŹRÓDEŁ KULTURY” 2017

Koncert muzyki ludowej połączony z wręczeniem nagród w dorocznym konkursie Radia Kielce „Jawor – u źródeł kultury” odbył się w Parku Etnograficznym w Tokarni. Uhonorowaliśmy twórców i wykonawców oraz animatorów kultury, pielęgnujących tradycje regionu i budujących jego tożsamość.

11.06.2017. Tokarnia. Jawor u źródeł kultury / Fot. Jarosław Kubalski – Radio Kielce

Impreza rozpoczęła się barwnym korowodem, poprowadzonym przez Kapelę Bielińską sprzed kościoła z Rogowa – gdzie odprawiona została msza święta plenerowa – do sceny.

11.06.2017 Tokarnia. Msza święta przed kościołem z Rogowa

Następnie wystąpiła Agata Sałata i Kapela Bielińska. Tokarnia przywitała przybywających gości piękną pogodą – jasne niebo, nie za zimno, nie za gorąco. Wymarzone warunki na kilkugodzinny koncert, propagujący szeroko rozumianą kulturę ludową regionu świętokrzyskiego.

Pierwsza godzina koncertu rozgrzała publiczność. Razem z Kapelą Bielińską i Agata Sałatą, parlamentarzyści – Krzysztof Lipiec i Krzysztof Słoń zaintonowali na scenie „Świętokrzyskie, jakie cudne”. Następnie wystąpił ze swoim zespołem Stefan Wyczyński z Lupczy, który mimo swojego wieku – 85 lat – nadal jest w znakomitej formie. Jego wykonania publiczność nagrodziła owacjami na stojąco. Z okazji jego urodzin z kolei odśpiewano chóralnie „Sto lat”.

O godzinie 14.30 swój występ rozpoczęła Genowefa Pigwa z Napierstkowa. Ulubienica publiczności na scenę weszła o kulach, bo niedawno złamała nogę, ale z werwą zaczęła piosenką „Jestem ze wsi”.

O godzinie 16.00 poznaliśmy laureatów oraz wyróżnionych w tegorocznym Jaworze:

  1. Kapela Ludowa – Kapela Ludowa Mirosława Piaseckiego

  2. Zespół Śpiewaczy – Zespół Pieśni Ludowej z Marzysza

  3. Solista instrumentalista – Piotr Wierzba

  4. Rękodzieło i rzemiosło ludowe – Grzegorz Król

  5. Animator Kultury – Jadwiga Rafalska – Kawalec

Wyróżnienia otrzymali: Rodzinna Kapela Korbanów, Zespół Śpiewaczy „Małe Bielinianki”, Eugeniusz Karbownik, Lucyna i Andrzej Kozłowscy, Grzegorz Michta.

Dzisiejsze wydarzenie było także możliwością odwiedzenia wielu stoisk. W Spichlerzu ze Złotej można było oglądać wystawę fotografii naszego kolegi – Jarka Kubalskiego – „Świętokrzyskie majówki w obiektywie Radia Kielce”.

11.06.2017 Tokarnia. Wystawa „Świętokrzyskie majówki w obiektywie Radia Kielce” autorstwa Jarosława Kubalskiego

Imprezie towarzyszyła degustacja regionalnych przysmaków. Goście częstowani byli kawałkami pieczonych prosiaków, żurkiem świętokrzyskim i kompotem z bielińskich truskawek, po które ustawiły się długie kolejki.

Na konkurs wpłynęło 70 zgłoszeń. Jury przyznało wyróżnienia w kategoriach: zespół śpiewaczy, solista, kapela ludowa, rękodzieło i rzemiosło ludowe oraz animator kultury. W tym roku przyznano również wyróżnienia – mówi przedstawiciel jury Mariusz Masny, dyrektor Muzeum Wsi Kieleckiej.

– Braliśmy pod uwagę walory artystyczne, ale też promocję spuścizny ludowej szczególnie wśród dzieci i młodzieży, żeby wskazać to, że ktoś musi kontynuować pracę takich gwiazd jak Stefan Wyczyński i Agata Sałata – podkreślił Mariusz Masny.

11.06.2017 Tokarnia. Bronisław Opałko, wcielający się w postać Genowefy Pigwy, wystąpił ze specjalnym programem

Konkurs Radia Kielce popularyzujący świętokrzyską kulturę ludową to cenna inicjatywa – podkreśla Bronisław Opałko, wcielający się w postać Genowefy Pigwy, który wystąpił dziś w Tokarni ze specjalnym programem.

– To piękna inicjatywa Radia Kielce i dziennikarzy, którzy wpadli na ten pomysł i misyjnie wspierają świętokrzyski folklor – dodał Bronisław Opałko.

Pieczone prosiaki przygotowała dla naszych gości firma WIR Łopuszno. Jak mówi jej przedstawiciel Mateusz Szproch, potrawę tę przyrządza się kilka dni.

– Najważniejszy jest tutaj surowiec, który pochodzi z lokalnej ubojni – to polskie prosiaki. Jest on trzymany w zalewie solankowej z przyprawami przez 3-4 dni, jest nadziewany kapustą z grzybami. Na koniec jest pieczony przez 8-10 godzin – zaznaczył Mateusz Szproch.

150 litrów kompotu z tegorocznych truskawek trafiło do Tokarni z gminy Bieliny. Bartłomiej Herbuś, szef kuchni z Izby Dobrego Smaku w Hucie Szklanej zaznacza, że kompot słodzony jest miodem, bo taki jest najlepszy. – 1/3 truskawek i 2/3 wody. Słodzimy to miodem – dodał Bartłomiej Herbuś.

Audycja „W rytmie niedzieli” prowadzona przez Magdalenę Sitek i Leszka Ślusarskiego na żywo z Parku Etnograficznego